Pediatrik Ergoterapi Hakkında Yapmanız Gerekenler

  • Anasayfa
  • Pediatrik Ergoterapi Hakkında Yapmanız Gerekenler
Pediatrik Ergoterapi Hakkında Yapmanız Gerekenler

Pediatrik Ergoterapi Hakkında Yapmanız Gerekenler

Pediatrik ergoterapi, çocukların günlük hayatta kendisinden beklenilen davranışları gerçekleştirmesine yardımcı olur. Çocuklar ergoterapi sayesinde;


oyun oynamak,

okula gitmek,

öz bakım hareketlerini yapmak gibi çoğu beceriyi bağımsız olarak gerçekleştirir.

Pediatrik ergoterapinin çocukların gelişimindeki önemi büyüktür. Bu terapi yönteminin çocuklar üzerindeki başlıca avantajlarını bu şekilde sıralayabiliriz:


Sosyal etkileşim becerileri gelişir

Sorumluluklarının farkına varırlar ve sorumluluklarını kendi başlarına yerine getirirler.

Eğitim hayatında aktif rol alırlar ve maksimum performans sergilerler.

Öğrenmeye, incelemeye meyilli olurlar.

Duyusal ve bilişsel becerileri gelişir.

İnce motor becerileri gelişir.

Kendi gereksinim ve isteklerini kendileri giderebilir.

Özgüvenleri artar.

Kısacası pediatrik ergoterapi çocukların, gündelik hayat pratiklerini tam ve bağımsız yerine getirebilmelerini sağlar.


Pediatrik Ergoterapinin Çalışma Alanları Nelerdir?

Pediatrik ergoterapistler; sadece sıhhat sorunu olan çocuklarla çalışmazlar. Sağlıklı çocuklarla da çalışabilirler. Genel olarak;


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Gelişimsel gerilik

Koordinasyon ve denge bozukluğu

Otizm spektrum bozukluğu

Disleksi

Disgrafi

Dispraksi

Serebral palsi

Davranış bozukluğu

Psiko-sosyal arıza

İnce ve kaba motor becerilerinde arıza olan çocuklar ve sıhhatli çocuklar ile çalışabilirler.


Terapistler, çocuğun haline yönelik olarak ideal terapi uygulaması hazırlar. Yaman Şirinler, çocuğun gelişimini destekleyecek en ideal terapi uygulaması ile profesyonel bir proses yürütmektedir.


Aynı vakitte ergoterapistler çocukların zamanlarını planlayabilmesini, değişikliklere basitçe adapte olabilmesini sağlar.


Pediatrik Ergoterapist Ne Yapar?


Ergoterapist, çocuğun gelişiminde aktif olarak büyük rol oynar. Kişisel bakım becerileri, okula hazırlık, duyusal ve sosyal düzenleme, ince motor becerilerine yardımcı olma gibi çoğu hususta çocuğa destek olur. Bu konuların içeriklerine yakından bakalım:


Okula Hazırlık


Çocuklar, vakit vakit içsel ya da bölgesel baskılardan ötürü okula gitmek istemezler. Bu baskılar öğrenme süreçlerini direkt olarak etkiler. Bu sebeple ergoterapistler, çocukların eğitim öğretim hayatlarını basitleştirecek faaliyetlerle onları teşvik eder. Çocukların yazma, okuma aktivitelerine katılımı amacıyla özgüvenleri gelişir.


Kişisel Bakım Becerileri


Çocuklar, gündelik hayat pratiklerini kendi başlarına gerçekleştirmediğinde özgüven düşüklüğü yaşarlar. Ayakkabı bağcıklarını bağlama, düğme ilikleme gibi aktiviteleri kendileri yaptıkça özgüvenleri artar ve motivasyonları yükselir.


Ergoterapistler, çocukların bu yeteneklerini kazanmasını sağlar. Bunları yapar iken çocukların sıralama, düzenleme ve motor yeteneklerini geliştirir.


Duyusal ve Sosyal Düzenleme


Çocukların yaşıtlarıyla anlaşabilme, sosyal ortamlarda etkileşim kurabilme ve odaklanma gibi becerileri beklenilen davranışlar arasındadır. Ergoterapistler çocukların hislerini ifade edebilmesini, düşüncelerini denetim edebilmesini, işitsel duyularını geliştirebilmesini sağlar. Sonuç olarak  sosyal etkileşim becerileri gelişir.


İnce Motor Becerilerine Yardımcı Olma


Küçük el kaslarını sahibi olan ince motor becerileri yardımıyla çocukların el koordinasyonu ve parmak hareketleri güçlenir. Çatal kaşık kullanma, boyama yapma, oyun hamuru ile oynama gibi aktiviteler bu açıdan önemlidir.


Ergoterapistler, doğru ve etkili etkinlikler ile çocukların ince motor koordinasyonunu geliştirir.

05456541824