Oyun Terapi Eğitimi
Oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu olarak yaşamalarını amaçlayan gelişimsel bir terapi şeklidir. Çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme ihtiyaçlarına yoğunlaşan özel bir süreçtir. Çocuklar, kendilerine güvenilir bir bölge yayınlayan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri amacıyla cesaretlendirilirler. Bu süreçte, çocuklara duygusal problemini ifade edebilmeleri amacıyla farklı çeşitte çoğu oyuncak sunulur. Çocukların kendilerini sanat, drama ve fantazi sahibi olan oyunlar yolu ile ifade edebilmeleri amacıyla fırsat yaratılır. Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile etkileşim kurmaya, problemleri çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.
Çocuklar oyun oynamayı severler. Yetişkinler kadar hislerini anlayabilme ve konuşabilme becerileri gelişmemiştir. Bu nedenle, oyunun, çocuklara deneyimlerini ve hislerini ifade etme fırsatı sunduğundan iyileştirici bir özelliği vardır. Çocuklar, oyunlarında davranışlarını etkileyen kızgınlık, üzüntü, korku, ya da hayal kırıklığı gibi duyguları terapistin sağladığı güvenilir bir bölgede tekrardan canlandırabilirler.
Oyun terapisi çocukların;
- Yaşadıkları dünya ile ilgili öğrenmelerine
- Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine
- Zihinsel ve fiziksel yeteneklerini geliştirmelerine
- Etkili sosyal beceriler geliştirmelerine
- İlişkilerde kuvvetli bağlar kurabilmelerine yardımcı olur.
Oyun Terapisi Nedir ?
Çocuğun duygu ve düşüncelerini , deneyimlerini, davranışlarını ifade yapabilmesi ve keşif yapabilmesi amacıyla yapılan bir terapi metodudur. Çocukların etkileşim dili Oyundur. Çocuklar oyunla beraber iç dünyalarını dışarıya yansıtırlar. Yetişkinler problemini ifade edebilmek amacıyla kelimeleri kullanırken; Çocuklar
oyuncakları kullanır.
Oyun terapisi Ne işe Yarar ?
Oyun terapisi çocuğu yaşama hazırlar.
Yaşadığı olumsuz hallerle nasıl sıhhatli bir şekilde baş edebileceğini öğretir.
Çocuğa mesuliyet duygusu kazandırır ve özgüven aşılar.
Çocuğun sınırları tanımasını kolaylaştırır. Davranış ve hislerini denetim yapabilmesini sağlar.
Empati kurmayı öğretir..
Korkularıyla nasıl baş edeceğini öğretir.
Hangi hallerde Oyun terapisine müracaat edilir ?
Korku, kaygı, takıntılar, özgüven eksikliği, çekingenlik, dürtüsellik, öfke, agresyon ve saldırganlık, davranış problemleri, uyum problemleri, uyku ve yeme problemleri, tuvalet problemleri, kardeş kıskançlığı, çocuk depresyonu, kayıp hastalık, çocuk mastürbasyonu gibi hallerde oyun terapisinde yararlanılır.